Technika w produkcji cukierniczej
Komentarze: 0
Podręcznik przeznaczony do nauczania zawodu cukiernik na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i szkoły policealnej.
Opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych został dopuszczony przez MEN do użytku szkolnego.
Zawiera najważniejsze informacje dotyczące budowy, zasad działania oraz eksploatacji nowoczesnych maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej.
Podręcznik składa się z 18 rozdziałów omawiających wyczerpująco poszczególne zagadnienia, m.in.: rysunek techniczny, części maszyn, urządzenia chłodnicze, organizację zakładu ciastkarskiego, piece cukiernicze.
Przygotowany w sposób jasny i przystępny stanowi niezwykle cenne źródło wiedzy dla uczniów i słuchaczy kształcących się w tym zawodzie. Podręcznik ma bardzo atrakcyjną szatę graficzną, zawiera wiele kolorowych ilustracji, tabel, schematów i wykresów, które pomogą szybko i efektywnie przyswoić wiedzę, np. z zakresu:
• rysunku technicznego, materiałów konstrukcyjnych i części maszyn,
• podstawowych wiadomości z elektrotechniki,
• aparatury kontrolno-pomiarowej,
• urządzeń chłodniczych,
• transportu wewnętrznego,
• organizacji zakładu ciastkarskiego,
• urządzeń do przygotowania surowców i półproduktów,
• narządzi ręcznych oraz maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki ciasta,
• pieców cukierniczych oraz urządzeń do smażenia i pieczenia,
• urządzeń do produkcji lodów,
• urządzeń do glazurowania, żelowania, oblewania, krojenia, pakowania wyrobów cukierniczych oraz mycia pojemników,
• mechanizacji produkcji cukierniczej,
• maszyn i urządzeń do produkcji karmelków,
• gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej,
• zasad udzielania pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy.
Dodaj komentarz