lut 12 2012

Technika w produkcji cukierniczej


Komentarze: 0

Podręcznik przeznaczony do nauczania zawodu cukiernik na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i szkoły policealnej.

Opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych został dopuszczony przez MEN do użytku szkolnego.
Zawiera najważniejsze informacje dotyczące budowy, zasad działania oraz eksploatacji nowoczesnych maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej.

Podręcznik składa się z 18 rozdziałów omawiających wyczerpująco poszczególne zagadnienia, m.in.: rysunek techniczny, części maszyn, urządzenia chłodnicze, organizację zakładu ciastkarskiego, piece cukiernicze.

Przygotowany w sposób jasny i przystępny stanowi niezwykle cenne źródło wiedzy dla uczniów i słuchaczy kształcących się w tym zawodzie. Podręcznik ma bardzo atrakcyjną szatę graficzną, zawiera wiele kolorowych ilustracji, tabel, schematów i wykresów, które pomogą szybko i efektywnie przyswoić wiedzę, np. z zakresu:

•    rysunku technicznego, materiałów konstrukcyjnych i części maszyn,
•    podstawowych wiadomości z elektrotechniki,
•    aparatury kontrolno-pomiarowej,
•    urządzeń chłodniczych,
•    transportu wewnętrznego,
•    organizacji zakładu ciastkarskiego,
•    urządzeń do przygotowania surowców i półproduktów,
•    narządzi ręcznych  oraz maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki ciasta,
•    pieców cukierniczych oraz urządzeń do smażenia i pieczenia,
•    urządzeń do produkcji lodów,
•    urządzeń do glazurowania, żelowania, oblewania, krojenia, pakowania wyrobów cukierniczych oraz mycia pojemników,
•    mechanizacji produkcji cukierniczej,
•    maszyn i urządzeń do produkcji karmelków,
•    gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej,
•    zasad udzielania pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy.
 

dyzio45 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz