Najnowsze wpisy, strona 1


lut 12 2012 Przewodnik menadżera Zakładu Piekarskiego...
Komentarze: 0

Produkcję i obrót żywnością w Polsce, która od 2004 roku jest jednym z krajów Unii Europejskiej, regulują w szczególności następujące akty prawne:
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 29 kwietnia 2004r ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego.
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (Dz. U. 2001r. Nr 5, poz. 44 ze zmianami, jednolity tekst Dz. U. 2006r. Nr 122, poz. 851)
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006r. Nr 171, poz. 1225)
Rozporządzenie WE nr 852/2004 jako akt prawny Unii Europejskiej jest nadrzędny w stosunku do prawa krajowego, stanowionego poprzez ustawy i rozporządzenia wykonawcze właściwych ministrów.
W świetle obowiązujących aktów prawnych osoba kierująca zakładem produkcji żywności, np. piekarnią ciastkarnią / cukiernią* jest odpowiedzialna za:
- zapewnianie prawidłowej jakości zdrowotnej i handlowej produkowanych wyrobów,
%
- przestrzeganie w procesie produkcji systemów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności GMP i GHP oraz zasad systemu HACCP,
- dokumentowanie czynności wykonywanych w ramach GMP, GHP i zasad systemu HACCP,
- prawidłowe prowadzenie gospodarki surowcowo-materiałowej (ilościowy i jakościowy odbiór surowców i materiałów) i dokumentowanie tych czynności dla potrzeb urzędowych kontroli,
- opracowanie struktury organizacyjnej zakładu z określeniem zakresów czynności i odpowiedzialności dla każdego pracownika,
- zapewnianie i dokumentowanie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz opracowanie ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy.

dyzio45 : :